Sağlık ve Güvenlik Riskleri Nasıl Yönetilir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Riskleri Nasıl Yönetilir?
15:26
  • 1577

Sağlık ve Güvenlik Riskleri Nasıl Yönetilir?

Farklı tehlike sınıfında olan işyerlerinin farklı sağlık ve güvenlik riskleri olacaktır. Yapılan çalışmanın türüne, açık veya kapalı ortamda olmaya,  kullanılan makinelerin niteliğine, kullanılan kimyasallara kadar bir dizi sağlık ve güvenlik riskiyle karşı karşıya kalan işletmeler için kendi yapılarına özgü güvenlik tedbirleri alınması gerekir. Bunun için de güvenlik risklerinin ne olduğunu belirlemek, buna yönelik analiz yaparak önlemleri saptamak iş güvenliği uzmanlarının görevleri arasındadır.

 

Ciddi yaralanma veya hastalık geçirme riski bulunan çalışma alanlarında yetki sınırlaması yapmak ve kişisel koruyucu donanımlar kullanmak riski azaltır. Risklerin ne olduğunu anlayarak önlem almaya başlanabilir. Riskleri minimize etmek ve hatta ortadan kaldırmak için gerekli olan ekip ruhunu oluşturmak, İSG uzmanı, işveren ve çalışanların birlikte hareket etmesiyle mümkün olacaktır.

 

Risk yönetimi alanında deneyimli bir iş güvenliği uzmanı tüm bu süreçlerin yürütülmesinde kılavuz olabilir. İşverenin işyeri güvenliği ve işçi sağlığı için sürece tam destek vermesi önem arz eder. Risk yönetiminde temel unsur belirli bir zaman dilimi içinde tüm riskleri bertaraf etmektir. Buna yüksek tehlikeli risklerden başlanır ve daha az riske doğru yol alınır.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Riskleri Nasıl Yönetilir?

Hiçbir teknik ve bilimsel çalışma belirli bir yol haritası olmadan başarıya ulaşamaz. Bu yüzden işyerindeki iş sağlığı ve güvenliği risklerini yönetmek için birkaç adımdan oluşan bir planlama ve koordinasyon sahip olunması çözüme katkı sağlar. Riskinizi tanımlamak ve değerlendirmek, riskleri ortadan kaldırmak veya azaltmak, önlemleri kontrol etmek, risk kontrolünü sürekli iyileştirmeye çalışmak aşamalarından oluşan bir süreç sizi başarıya götürecektir.

 

İlk adımda risklerinizi tanımlama ve değerlendirmek gelmektedir. Bunun için İSG uzmanının profesyonel bir şekilde yaptığı risk analizi ve değerlendirmesi metotları kullanılabilir. Risklerinizi kontrol altına almanın yolu onları tanımaktan geçer. İşyerinde kör nokta bırakmayacak şekilde tüm alanlar gezilerek riskler not alınır. Çalışan grubunuzun nitelikleri gözden geçirilerek o risklerden en fazla etkilenecek gruplar tespit edilir. Risklerin çalışanların hareketini önleyip önlemediğine dikkat edilir çünkü hareket kısıtlamasının olması riskle karşı karşıya olunduğunda aksiyon almayı güçleştirir.

 

Riskleri azaltmak veya ortadan kaldırmak için ise hangi risklerle nasıl başa çıkacağınızı tespit etmelisiniz. Tehlikeli çalışma alanlarına yetkisiz personelin girmemesi için etrafını çevirmek, elektrik panolarına çalışanların izinsiz dokunmasını önlemek için ek uyarıcı levhalar asmak gibi görünürde basit ancak etkili teknikler ile başlayabilirsiniz.

 

İşyerindeki Riskleri Kontrol Etmek İçin Neler Yapılabilir?

Tespit ettiğini riskleri kontrol altında tutmak için risklerinizle ilgili mevcut mevzuatta belirtilen tedbirler olup olmadığını kontrol ederek başlayabilirsiniz. Böylece sizin ekstra bir efor sarf etmenize gerek kalmadan tedbir yolunu öğrenmiş olursunuz. Maliyeti yüksek tedbirlerin her zaman en iyi çözüm olduğunu düşünmemelisiniz. Sektörünüzdeki diğer işletmelerin benzer riskler için aldıkları önlemler hakkında bilgi toplayabilirsiniz. Ancak bu süreçte çalışanlarınız ile iletişim kurmanız gerektiğini unutmamalısınız. Her şeyi evraklaştırarak çözebileceğinizi de asla düşünmemelisiniz. Doküman üzerinde alındığı gösterilen önlemlerin işçilerinizin hayatını tehlikeye atabileceğinizi unutmayın.

 

İşyerinizdeki riskleri yönetmenin ana hedefi yaşamak olmalıdır. İş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemenin en iyi yolu bu konuda yetkin olan uzmanlardan destek almaktır. Gerektiğinde işyeri hekimi, makine mühendisi, elektrik mühendisi, ergonomi uzmanı gibi meslek gruplarından teknik destek almanız vizyonunuzu geliştirecektir.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmamızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, ondan memnun olduğunuzu varsayacağız.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.