Risk Değerlendirmesi Uygulama Planı

Risk Değerlendirmesi Analiz Rehberi
15:22
  • 2024

Risk Değerlendirmesi Uygulama Planı

Her işte olduğu gibi iş güvenliği alanında da işlemlerin bir plan dahilinde yapılması esastır.
Risk değerlendirmesi uygulama planı çerçevesinde yapılması gerekenlerin başında  çalışma alanı içerisinde ya da çalışma alanına dışarıdan gelebilecek olan tehlikeli durumların tespit edilmesi gerekmektedir. Bu tespitin ana amacı ise olası gerçekleşme risklerine karşı önlem almaktır. İyi bir plan uygulanması halinde çalışanların çalışma ortamlarında daha huzurlu ve güvenli olması sağlanmış olacaktır. 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında bu uygulama planlarına da yer verilmiştir. Risk değerlendirmesi gerçekleştirilirken, ilgili mevzuata uygun hareket edilmekte, çalışma konusunda uzman olan bir ekip ile birlikte yürütülmektedir. Uygulama planı çerçevesinde tehlike tanımlama, risklerin belirlenmesi ve analizi, risk kontrol adımları, dökümantasyon aşamaları izlenmektedir.

 

Risk Değerlendirmesi Analiz Rehberi 

Risk değerlendirmesi analizi yapmak herkesin yapabileceği bir iş değildir. Bu sebeple sizlere önerimiz herşeyden önce işi uzmanına bırakmanızdır. Her işin bir uzmanı olduğu gibi bu hususta sizlere destek verecek konusunda uzman ve tecrübeli uzmanlardan destek almanızda yarar bulunmaktadır. Risk değerlendirmesi analiz rehberi içerisinde gruplar halinde incelenen bir takım değerlendirme şablonları bulunmaktadır. Bunlardan bir kaç tanesini şu şekilde özetlemek mümkündür.

  • Acil durumlar ile ilgili tehlikeler,
  • Ara dinlenme ve çalışma süreleri,
  • Benzin istasyonları,
  • Çalışma alanı ile ilgili genel tehlikeler,
  • Depolarda meydana gelebilecek tehlikeler,
  • Demir işleri ile ilgili tehlikeler,
  • Gürültü ile ilgili tehlikeler,
  • İnşaat sahaları ile ilgili tehlikeler,
  • İskele ile ilgili tehlikeler,
  • Kimyasal maddeler ile ilgili tehlikeler,
  • Patlama ile ilgili tehlikeler,
  • Psikososyal risk etkenleri,
  • Yangın ile ilgili tehlikeler,

 

Risk Değerlendirmesi Örnekleri 

Her zaman olduğu gibi her hangi bir konu ya da olayın daha net anlaşılması için örneklere ihtiyaç duyulmaktadır. Yazımızın bu bölümünde risk değerlendirmesi örnekleri üzerine ele aldığımız mobilya atölyesi örneğini vereceğiz.  Örneğin;

Mobilya atölyesinde bulunan tehlike durumlarını, elektrik pano ve tesisatı, yangın söndürme sistemlerinin bulunmaması, uyarıcı işaret levhalarının olmaması, çalışanlara eğitim verilmemesi olarak ele alıp, bu durumların oluşturacağı risklerin belirlenmesi ve bu risklerin gerçekleşmesi halinde de etkilenecek olan grubun kimler olacağı ve sonucun ne olacağı yönünde bir değerlendirme gerçekleştirilmektedir. Elektrik pano ve tesisatı bakımları yapılmamış ise elektrik çarpması ve elektrik akımına kapılma gibi riskleri doğuracaktır. Bundan etkilenecek olan grup ise direk olarak çalışanlar olup, sonuç ölüm ve yaralanmayı beraberinde getirecektir. Hemen hemen her sektör için bu şekilde çeşitli örnekleri sunmak ise mümkündür.

 

Risk Değerlendirmesi Hakkında Bilmeniz Gereken Her şey 

İş yerinde, apartmanda, okulda ve aklınıza gelebilecek birçok alanda risk değerlendirmesi önem arz eden bir konudur. İş sağlığı ve güvenliği kapsamında risk değerlendirmesi hakkında bilmeniz gereken her şey ile ilgili bilgileri sunacağız. Öncelikle belirtmeliyiz ki daha kaliteli ve daha güvenli bir ortamda yaşamak veya çalışmak her bireyin hakkıdır. Bu hakkı elinden alacak olan tehlikelerin belirlenmesi, alınacak önlemlerin tespiti, önlemlerin alınması gibi birçok konu risk değerlendirmesi kapsamında değerlendirmeye alınmaktadır. İş yerinde gerçekleştirilen analizler neticesinde olası tehlikelerin belirlenmesinin ardından çalışanların da bu hususta yeterli düzeyde bilgilendirilmesi ve eğitilmeleri önemlidir. İş sağlığı ve güvenliği kapsamında yönetmelik ve mevzuata uygun hareket edilmesi gerekmektedir. Devlet tarafından konulan yasaklara uyulmalıdır. Aksi taktirde yine devletin yaptırımlarına maruz kalınabileceği akıllardan çıkarılmamalıdır. Risk değerlendirmesi yapacak olan kişinin konunun uzmanı olması gerektiğini de asla unutmamalısınız. Yetkisiz kişiler tarafından yapılan değerlendirme neticesinde bilgisizlik kaynaklı olarak çok büyük olarak belirlenebilecek bir riskin atlanabileceğini unutmamalısınız. Risk değerlendirmesi neticesinde elde edilen veriler ışığında raporların hazırlanması ve yetkililere sunulması da değerlemede olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmamızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, ondan memnun olduğunuzu varsayacağız.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.