İsg Uzmanlarının Görev Ve Yetkileri

İş Güvenliği Uzmanlarının Yetkileri
15:01
  • 593

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Tarafından yetki verilen İş Güvenliği Uzmanları, aşağıdaki görevleri Yetkili OSGB‘ye bağlı şekilde veya Şirkette çalışmakta olan SGK lı personel olarak “mesleki bağımsızlık ilkesi” ile yerine getirmekle yükümlüdür.

Rehberlik;

-İş yerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle alakalı olarak tasarım, makine ve diğer teçhizatın durumu, bakımı, seçimi ve kullanılan maddeler de dâhil olmak üzere işin planlanması, organizasyonu ve uygulanması, kişisel koruyucu donanımların seçimi, temini, kullanımı, bakımı, muhafazası ve test edilmesi konularının, İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarına uygun olarak sürdürülmesini sağlamak amacıyla işverene önerilerde bulunmak.

-İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gerekli olan tedbirleri işverene yazılı olarak bildirmek.

-İş yerinde meydana gelen iş kazası ve meslek hastalıklarının nedenlerinin araştırılması ve tekrarlanmaması için alınacak önlemler konusunda çalışmalar yaparak işverene önerilerde bulunmak.

-İş yerinde meydana gelen ancak ölüm ya da yaralanmaya neden olmayan, ancak çalışmakta olana, ekipmana veya işyerine zarar verme potansiyeli olan olayların nedenlerinin araştırılması konusunda çalışma yapmak ve işverene önerilerde bulunmak. Risk değerlendirmesi;

-İş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapılmasıyla ilgili çalışmalara ve uygulanmasına katılmak, risk değerlendirmesi neticesinde alınması gerekli olan sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunmak ve takibini yapmak.

Çalışma ortamı gözetimi;

-Çalışma ortamının gözetiminin yapılması, iş yerinde İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatı gereği yapılması gerekli olan periyodik bakım, kontrol ve ölçümleri planlamak ve uygulamalarını kontrol etmek.

-İş yerinde kaza, yangın veya patlamaların engellenmesi için yapılan çalışmalara katılmak, bu konu da işverene önerilerde bulunmak, uygulamaları takip etmek; doğal afet, kaza, yangın veya patlama gibi durumlar için acil durum planlarının hazırlanması yapmış olduğu çalışmalarına katılmak, bu konu hakkında periyodik eğitimlerin ve tatbikatların yapılmasını ve acil durum planı çerçevesinde hareket edilmesini izlemek ve kontrol etmek.

Eğitim, bilgilendirme ve kayıt;

-Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimlerinin ilgili mevzuata uygun olarak planlanması konusunda çalışma yaparak işverenin onayına sunmak ve uygulamalarını yapmak veya kontrol etmek.

-Çalışma ortamıyla ilgili İş Sağlığı ve Güvenliği yapmış olduğu çalışmalar ve çalışma ortamı gözetim sonuçlarının kaydedildiği senelik değerlendirme raporunu İşyeri Hekimi ile işbirliği halinde örneğine uygun olarak hazırlamak.

-Çalışanlara yönelik bilgilendirme faaliyetlerini düzenleyerek işverenin onayına sunmak ve uygulamasını kontrol etmek.

-Gerekli yerlerde kullanılmak hedefiyle İş Sağlığı ve Güvenliği talimatları ile çalışma izin prosedürlerini hazırlayarak işverenin onayına sunmak ve uygulamasını kontrol etmek.
Bakanlıkça belirlenecek İş Sağlığı ve Güvenliğini ilgilendiren konular hakkında bilgileri, İSG KATİP’e bildirmek.

İlgili birimlerle işbirliği;

-İşyeri hekimiyle beraber iş kazaları ve meslek hastalıklarıyla ilgili değerlendirme yapmak, tehlikeli olayın tekrarlanmaması için inceleme ve araştırma yaparak gerekli önleyici faaliyet planlarını hazırlamak ve uygulamaların takibini yapmak.

-Bir sonraki senede gerçekleştirilecek İş Sağlığı ve Güvenliğiyle ilgili faaliyetlerin yer aldığı senelik çalışma planını İşyeri Hekimiyle beraber hazırlamak.

-Bulunması halinde üyesi olduğu İş Sağlığı ve Güvenliği kuruluyla işbirliği içerisinde çalışmak.

-Çalışan temsilcisi ve destek elemanlarının çalışmalarına destek vermek ve bu kişilerle işbirliği yapmak.

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ YETKİLERİ

İş Güvenliği Uzmanının yetkileri aşağıda belirtilmiştir:

İşverene yazılı olarak bildirilen İş Sağlığı ve Güvenliğiyle ilgili alınması gerekli olan tedbirlerden hayati tehlike arz edenlerin, İş Güvenliği Uzmanı tarafından belirlenecek makul bir süre içerisinde işveren tarafından yerine getirilmemesi hâlinde, bu hususu işyerinin bağlı bulunduğu çalışma ve iş kurumu il müdürlüğüne bildirmek.
İşyerinde belirlemiş olduğu hayati tehlikenin ciddi ve önlenemez olması ve bu hususun acil müdahale gerektirmesi halinde işin durdurulması için işverene başvurmak.
Görevi gereği işyerinin bütün bölümlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda inceleme ve araştırma yapmak, gerekli bilgi ve belgelere ulaşmak ve çalışanlarla görüşmek.
Görevinin gerektirdiği konularda işverenin bilgisi dâhilinde ilgili kurum ve kuruluşlarla işyerinin iç düzenlemelerine uygun olarak işbirliği yapmak. Tam süreli iş protokolü ile görevlendirilen İş Güvenliği Uzmanları, çalıştıkları işyeri ile alakalı mesleki gelişmelerini sağlamaya yönelik eğitim, seminer ve panel gibi organizasyonlara katılma hakkına sahiptir. Bu gibi organizasyonlarda geçen sürelerden bir yıl içinde toplam beş iş günü kadarı çalışma süresinden sayılır ve bu süreler nedeniyle İş Güvenliği Uzmanının ücretinden herhangi bir kesinti yapılamaz.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmamızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, ondan memnun olduğunuzu varsayacağız.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.