İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nereden Alınır?

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikasını Hangi Kurum Veriyor?
15:04
  • 1520

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nereden Alınır?

Bazı işyerlerinde özellikle işçilerin yapmış oldukları işler sağlık açısından ciddi sorunlar oluşturabilmektedir. Aslına bakılırsa genel olarak bütün çalışma alanlarında zaman zaman bazı iş kazaları ile karşılaşmak mümkün olabilmektedir. Bunların önüne geçebilmek için ve yaşanan iş kazalarında ilk müdahaleyi gerçekleştirebilmek için iş güvenliği alanında bazı çalışmalar gerçekleştirmektedir.

 

Özellikle işyerlerinde iş güvenliği uzmanı yönlendirilmesi, OSGB gibi çalışmalar işçilerin güvenliklerini sağlamak için oldukça önemlidir. Her alanda iş güvenliği uzmanına şart koşulması ise bu alanla ilgili sertifikanın nasıl alındığını ve bu iş olanağı ile ilgili olarak neler yapılması gerektiği merak edilmektedir. İş güvenliği alanında uzmanlaşmak için neler yapılabilir, ne kadar zaman ve para gereklidir, sertifikası nereden alınır?

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikasını Hangi Kurum Veriyor?

İş güvenliği sertifikasını alabilmek için farklı bazı sınıfları bulunmaktadır. İşyerlerinin çalışma ortamına göre iş güvenliği sertifikaları da 3 farklı sınıfa ayrılmıştır. Bu sınıfları A B ve C sınıfları olarak isimlendirilir. Bazı işyerlerinin sınıflandırılması çok tehlikeli olarak adlandırılmaktadır. Bu iş yerlerine A sınıfı iş yeri deniliyor. Sadece tehlikeli olarak kabul edilen iş yerlerine ise B sınıfı olarak adlandırılır. Az tehlikeli kabul edilen işyerlerinin İş güvenliği sertifikası ise C sınıfından verilmektedir. Tüm bu sertifikaların hepsinin öncesinde alanda eğitimler verilmektedir. Bu eğitimlerin alınmasının ardından sertifika verilir ve bazı sınavlara tabi tutulur.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Veren Kurumlar?

İş sağlığı ve güvenliği sertifikasını alabilmek için başvuru yapılacak olan yer İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı sınavına girip buradan belli bir başarıya kazanmak gerekmektedir. Bu başarıyı geçtikten sonra yukarıda belirtmiş olduğumuz sınıflara göre sertifikayı alabilmeniz mümkündür. İş güvenliği uzmanlarının bazı eğitimlerden geçmesi zorunludur. Bu eğitimler bakanlık tarafından görevlendirilmiş olan kurum ve kuruluşlarda alınabilmektedir. Bakanlık tarafından görevlendirilmiş olan bu kuruluşlar üniversite, bazı şirketler, kamu kurum ve kuruluşları olabilmektedir. İş güvenliği uzmanı olabilmek için bahsi geçilen eğitimlerin tamamına katılmak şarttır.

 

İş Güvenliği Sertifikası Başvurusu İçin Gerekli Olan Evraklar

İş güvenliği sertifikası başvurusu yapabilmek için öncelikli olarak ıslak imzanın bulunmuş olduğu bir başvuru formu hazırlamanız gerekmektedir. İş güvenliği uzmanlığını alabileceğinize uygun olan lisans eğitimi aldığınıza dair diploma başvuruda diğer belgeler ile beraber bulunması gerekmektedir. En tehlikeli sınıf olarak adlandırılan A sınıfı programı için sertifika almak için B ve C sınıfı belgeleriniz ve buralarda en az üç yıl görev yaptığınıza dair evrağı da hazır olması gerekmektedir. Bu belgeler tamamlandıktan sonra uygulamalı eğitim verilir ve daha sonrasında sınava girmeniz gerekmektedir.

 

İş Güvenliği Sertifikası Hangi Bölümler Alabilir?

İşçilerin başına gelebilecek olan bütün olaylarla ilgili Sağlık sorunlarına gerekli müdahaleyi doğru bir şekilde yapabilmek için iş güvenliği uzmanına ihtiyaç bulunmaktadır. Iş güvenliği sertifikasını alabilecek olan bazı bölümler bulunmaktadır. Her bölüm bu uzmanlığı alamamaktadır. Bu bölümlerin başında acil tıp teknisyeni ve sağlık personelleri başta gelmek üzere bazı mühendislikler, peyzaj mimarı olanlar, bazı öğretmenler, üretim alanında görev yapabilecek eğitime sahip olan bölümlerden mezun olan kişiler, İç mimarlar bu sertifikaları alabilmektedir. Bahsi geçen bölümler dışında teknik anlamda hizmet veren öğretmenlik bölümünden mezun olan kişiler, sosyal alanda mezun olmuş olan kişiler yine iş güvenliği sertifikası alabilme hakkına sahiptirler. Başvuru için gerekli olan Evrakların yanında mezun olunan yerim diploması da muhakkak hazır olmalıdır.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmamızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, ondan memnun olduğunuzu varsayacağız.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.